Athene

Stedentrip naar Athene – Griekenland

17 t/m 20 mei 2012

Lang weekend naar Athene.

Een leuk mooi en indrukwekkend bezoek aan deze Moderne en ook zeer Historische stad met erg veel geschiedenis.

Wij kwamen erg laat in de avond aan en hadden nog geen vervoer naar het hotel geregeld. Dit deden we dus daar ter plekke bij aankomst op het vliegveld van Athene. Nu bleek dat je voor 2,90 een buskaartje kon kopen naar het centrum van Athene toe. Dus zodoende zijn we met de bus gegaan, vervolgens waren we in de stad maar nog niet bij het hotel. dus het laatste stukje deden we met de taxi.

Athene 1

We zaten in het hotel “Aristoteles” we zijn wel honderd keer gestruikeld over de uitspraak van de naam van dit hotel. Eenmaal aangekomen en ingecheckt konden we de trappen op naar boven.. pfoe dit was best een aardige klim. Ons kamertje was klein en we keken uit op een drukke straat en een druk kruispunt. Wel veel winkels dichtbij dit was wel fijn. We hebben snel wat gegeten en zijn gaan slapen, want de volgende dag wilden we zo veel mogelijk kunnen bekijken. we hadden een Bus -Excursie/Tour gepland staan met een groep andere mensen. Hier begon het al helemaal fout. We zouden bij ons hotel opgehaald worden met een tourbus.. wij wachten… en wachten… en wachten voor het hotel… Bleek dat er een ander koppel in onze plaats in de bus was gestapt (heel stom geen namen gecheckt door de touroperator) zij zouden met een spaans talige toer meegaan. Na veel rondbellen en geregel werden wij met een taxi opgehaald en naar het startpunt van de Bus-tour gebracht die gelukkig nog niet begonnen was en werd dit andere koppel ook naar hun tour toegestuurd.

Eenmaal met de Bus Tour gestart reden we langs alle historische bezienswaardigheden van de stad en kregen we er een stukje geschiedenis over te horen (wel in het Engels met Grieks accent was soms even opletten ) Bij een aantal bezienswaardigheden stopte de bus ook even en kon je uitstappen om het Monument even te kunnen bezichtigen en foto’s te kunnen maken.

Athene 2

De dag na de Bustour Excursie zijn we er zelf opuit getrokken en hebben we sommige dingen van de tour nog een over gedaan om het monument of de attractie rustig te kunnen bezichtigen en een paar mooie plaatjes te schieten.

Tevens hebben we beide dagen lekker gegeten bij  een restaurant in de Plaka dit is een oud stuk van de stad wat autovrij gehouden wordt. Hier vind je vele restaurantjes, winkeltjes waartussen vele ook wel toeristentrekpleisters zijn. Wel is het erg gezellig in deze typische smalle straatjes die bergje op en af gaan. Ook zijn er ontzettend veel marktkraamjes te vinden met moderne spulletjes, spulletjes van de streek, maar ook tweedehands enz.

Even kort een beetje wat wij hebben gedaan in Athene ( wat highlights)

Akropolis

De Akropolis steekt letterlijk hoog boven de stad uit en is echt zeer bij zonder om te zien en met daarbij waarschijnlijk wel één van de bekendste attracties van athene het Parethenon, een tempel die is opgedragen aan de godin Athene.

Tempel van de Olympische Zeus, die ook wel bekend staat als het Olympeion.

 Er is eeuwenlang aan deze tempel gewerkt. Pas in de 2e eeuw werd de tempel voltooid onder de Romeinse keizer Hadrianus, die een groot bewonderaar was van de Griekse cultuur. Het was toen de grootste tempel in Griekenland: 96 meter lang, 40 meter breed en met 104 Corinthische kolommen van 17 meter hoog. Van deze zuilen zijn er slechts 15 over, de 16e viel om tijdens een storm in 1852 en ligt nog steeds in brokstukken op de grond.

Vlak bij de tempel staat de 18 meter hoge marmeren Poort van Hadrianus, een stadspoort tussen het oude en het nieuwe Athene. Hadrianus wilde wel graag duidelijk maken dat hij de nieuwe machthebber was. Aan de kant gericht naar de Akropolis staat op de poort geschreven: “Dit is Athene, de vroegere stad van Theseus”. Aan de andere kant staat: “Dit is de stad van Hadrianus en niet van Theseus”.

Het Olympisch Stadion

Griekenland is de bakermat van de Olympische Spelen. Die werden gehouden in Olympia; het oude stadion van Athene werd gebruikt voor de spelen van de Panathenaeën. Dat stadion werd in 329 v. Chr. gebouwd en bood plaats aan naar schatting 50.000 mensen. De resten van dit hoefijzervormige stadion werden in 1870 blootgelegd, waarna het werd gerestaureerd voor de eerste moderne Olympische Spelen van 1896. Iedere vier jaar wordt hier de Olympische vlam ontstoken om daarna de reis te maken naar de huidige locatie van de Spelen. In 2004 – toen de Spelen in Athene werden gehouden – maakte de vlam een reis om de wereld om uiteindelijk aan te komen in het nieuwe Olympisch Stadion. Verder is het oude stadion – dat in Athene het Panathinaiko Stadion of Kalimarmaro wordt genoemd – het eindpunt van de legendarische Marathon van Athene.

Lycabettus Hill

Het hoogste punt in Hartje Athene. De Lycabettus of Lykavittos is een opvallende heuvel die hoog boven Athene uittorent.  De rotsheuvel is 277 meter hoog, terwijl de Akropolis maar 156 meter hoog is. Hij ligt aan de noordrand van Kolonáki, in het midden van de huizenzee die Athene is. Dat levert  een erg markant beeld op.  Je kunt de top te voet bereiken, maar er is ook een kabeltrein die vertrekt in de Ploutárchoustraat.

Op de top ligt de witte kapel van Sint-Joris.  De heuvel is vernoemd naar de wolven die er ooit gewoond zouden hebben. Volgens de legende heeft de godin Athena de heuvel gecreëerd toen zij een rotsblok liet vallen die eigenlijk bedoeld was voor de Akropolis. Als het helder weer is, word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over Athene met de Akropolis, het Stadion Panathinaiko, Piraeus, de omringende bergketens en de Saronische Golf.

Lycabettustheater

Het Lycabettustheater is een modern amfitheater in openlucht, dat in 1964 opgericht werd. Het ligt op de berg Lycabettus en je hebt er een schitterend uitzicht over de stad. Er vinden regelmatig voorstellingen plaats.

Parthenon

Het Parthenon is 5de-eeuwse tempel voor de godin Athene op de Akropolis. Het is een van de belangrijkste overblijfselen uit het oude Griekenland. De architecten van dit wereldberoemde bouwwerk waren Iktinos en Kallikatres. De tempel verving een oudere tempel, het Preparthenon.
In de 6de eeuw voor Christus werd het Parthenon in gebruik genomen als christelijke kerk. Tijdens de Ottomaanse overheersing in de 15de eeuw was het een moskee. In 1687 liep het gebouw zware schade op. De Ottomanen gebruikten het gebouw als opslagplaats voor hun buskruit, wat fataal afliep toen de Venetianen het bombardeerden. Begin 19de eeuw verhuisde de Britse Graaf Thomas Bruce verschillende marmeren beelden naar het British Museum. Athene probeert ze nog steeds terug te krijgen.
Het Parthenon is een Dorische tempel, bekleed met Ionische ornamenten en omgeven door een galerij met acht kolommen in de breedte en 17 in de lengte. De grootste kamer van het Parthenon is de Cella. Hier stond een 34 meter hoog beeld van Athene, dat omgeven werd door een kolomgalerij. Het Parthenon staat bekend om de visuele effecten, waardoor de tempel groter lijkt dan ze eigenlijk is. De zuilen die netjes op een rij lijken te staan, staan eigenlijk schuin en hebben een lichte kromming.

Pláka

Pláka is de oudste buurt van Athene, die erg populair is bij toeristen. De wirwar van autovrije, smalle straatjes en de neoklassieke gebouwen maken dat er in de buurt een authentieke sfeer hangt. De Akropolis torent overal hoog bovenuit. Hier vind je ook de oudste straat in Athene die nog steeds in gebruik is, de Adrianoustraat.  In Pláka liggen verschillende musea, waaronder het Museum voor Griekse Volkskunst, het Joodse Museum en het Frissirasmuseum. Er liggen veel winkeltjes, cafés en restaurants.

Zo hebben we behalve bovenstaande bezienswaardigheden uiteraard nog veel meer bezocht in Athene er is zo veel wat je kunt zien in het oude en het nieuwe Athene.
Wat ook er opvallend is, het is het verkeer in Athene. Er staan lijnen op de weg maar niemand die zich hieraan houd. een 2 baansweg wordt gerust een 4 of 5 baansweg. Ze rijden echt als gekken door elkaar heen. Wij hielden ons hart vast als we in een taxi zaten er kon elk moment iets gebeuren zo bizar rijden die Grieken in Athene. Ook vertelde een Amerikaans-Griekse Taxi chauffeur ons dat er meer taxi’s zijn nu in Athene dan voorheen dit komt mede door de economie. Mensen proberen op een simpele manier toch nog iets te verdienen. Een taxi in Athene kost dan vaak ook niet veel en er zijn ook prijsafspraken welke wel handig zijn om te weten voordat je naar Athene toe gaat.
Door het gesprek met de taxi chauffeur hebben we toch wel een bepaalde indruk gekregen van hoe de bevolking het daar heeft in de crisis omstandigheden. Er wordt veel geld van ze gevraagd maar ze verdienen erg weinig en moeten dus veel inleveren.
De trip naar Athene was echt Super! zullen we nog eens gaan? voorlopig niet haha eerst zijn andere steden nog aan de beurt er is nog zoveel te zien van de wereld. Wel is Athene een aanrader voor wie er nog niet geweest is.